Έκτη Ελληνική βραδιά στη Βιτόρια της Βραζιλίας

Σε μία καινοτόμο πρωτοβουλία στη χώρα της Βραζιλίας, η ελληνική μουσική και η βραζιλιάνικη σάμπα ενώθηκαν για πρώτη φορά σε ένα μείγμα ρυθμών και πολιτισμών.

Το CD single «Μια Οδύσσεια ως τη Σάμπα», του Έλληνα εκπαιδευτικού και καλλιτέχνη Κοσμά Πουλιανίτη, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην έκτη Ελληνική Βραδιά, στην Ελληνική Κοινότητα της Vit?ria Βραζιλίας, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011.

Για τον ίδιο, το CD σημαίνει πολλά σχετικά με τον αγώνα της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στη Βραζιλία και σηματοδοτεί την προσπάθεια του χτισίματος μιας γέφυρας πολιτιστικής ανάμεσα στους δυο λαούς: «Είναι μια μορφή καταγραφής και εκδήλωσης της καλής σχέσης και συνύπαρξης των δυο λαών», εξηγεί. Από την άλλη, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και καλλιτέχνη, η καινούρια δουλειά εκπροσωπεί επίσης ένα κομμάτι από τον πολιτισμό της χώρας του.

Πέρα από την ελληνική και πορτογαλική γλώσσα, που συνυπάρχουν για πρώτη φορά στα ίδια τραγούδια, ”παντρεύονται” αρμονικά τα βραζιλιάνικα μουσικά όργανα berimbau, cavaquinho και τα κρουστά της σάμπα με το ελληνικό μπουζούκι, λαγούτο και τουμπελέκι.
Ένα από τα τραγούδια, «Σ? αγαπώ», σε στίχους και μουσική του Γιώργου Θεοφάνους και διασκευή στα πορτογαλικά του Andre Scucato, ερμηνεύεται ως ντουέτο με τη διάσημη Παραγουανή τραγουδίστρια Maria Jos? Maldonado Gomez, Miss Παραγουάη 2007, που επισκέφτηκε τη Βιτόρια ειδικά για την εκδήλωση.

Πέρα από την εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών, στην εκδήλωση πήραν μέρος οι χορωδίες “Λυρικόν” και “Λυρικόν Νέων” καθώς και τα χορευτικά σύνολα “Διόνυσος” και “Αργοναύτες” του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινόητας της Βιτόρια Βραζιλίας.

Επίσης δεν έλειψε ο παραδοσιακός μπουφές με ελληνικά φαγητά και ποτά, όπως επίσης και το παραδοσιακό σπάσιμο των πιάτων.

Categoría/Κατηγορία:Εκδήλωση

Comments are closed.